Gijs Bakker

Portret Gijs Bakker

Gijs Bakker (Amersfoort, 1942), sieraad- en industrieel ontwerper, heeft zijn opleiding genoten aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Konstfack Skolen in Stockholm, Zweden.

Bakkers ontwerpen omvatten onder meer sieraden, interieuraccessoires, meubelen, interieurs, openbare ruimtes en tentoonstellingen. Hij heeft voor een grote verscheidenheid aan opdrachtgevers gewerkt, onder wie Polaroid, Artifort, HEMA, Royal VKB en ENO Studio.

In 1993 richtte hij samen met kunsthistorica Renny Ramakers Droog Design op, een collectief ontwerpers, producten en informatie. Samen met Ramakers was Bakker artdirector en selecteerde hij alle producten binnen Droog Design tot aan 2009.

Bakker geeft al meer dan veertig jaar les op verschillende academies, waaronder de TU Delft. Na ruim vijftien jaar les te hebben gegeven op de Design Academy Eindhoven is hij hier nu hoofd van de Masters afdeling.

Samen met de Italiaanse galeriehoudster Marijke Vallanzasca heeft Bakker in 1996 de stichting Chi Ha Paura…? (Italiaans voor “Who is afraid of”) opgericht; een stichting met als doel de wereld te laten zien dat een sieraad meer is dan een decoratief modeaccessoire.

Gijs Bakker houdt zich de laatste tijd veel bezig met de relatie tussen ambacht en design. Sinds 2009 is hij de creatief directeur van Yii, een initiatief van de Taiwan Crafts Council en Taiwan Design Council. Yii is opgericht om een sterkere samenhang tussen traditionele ambachten en hedendaags design te creëren en een duidelijker design identiteit voor Taiwan te bewerkstelligen.

Gijs Bakker reist de gehele wereld rond voor workshops en lezingen over zijn eigen werk, Chi Ha Paura…? en Droog; ook heeft hij regelmatig zitting in jury’s. De overzichtstentoonstelling ‘Gijs Bakker and Jewelry’ (met begeleidend monografie) heeft wereldwijd meerdere musea aangedaan. Zijn werk is opgenomen in zowel museale als private collecties over de hele wereld.

contactgegevens

Gijs Bakker

http://www.gijsbakker.com