publicatie

Dutch Design in de 21ste eeuw: hands on

 Maarten Baas
 Studio Makkink & Bey, boekenkast

Dutch Design in de 21ste eeuw: hands on
Jeroen Junte

De belangrijkste exportproducten van Nederland zijn niet langer kaas, tulpen en, vooruit, marihuana. Nee, het is Dutch Design! Dutch Design wordt over de hele wereld herkent, erkent en nagevolgd. Het is avontuurlijk, eigenwijs en doordacht. Dutch Design in de 21ste eeuw, dat een actueel overzicht biedt van het huidige design.

Dutch Design in de 21ste eeuw toont niet alleen producten, maar laat ook de ontwerpers zelf aan het woord. Deze ontwerpers zijn geselecteerd aan de hand van de vier dominante thema’s in de hedendaagse (product)vormgeving: een ambachtelijke werkwijze, de flirt met kunst, het conceptuele onderzoek, en 

innovatieve prototypes en productietechnieken. In openhartige interviews met Joost van Bleiswijk & Kiki van Eijk, Aldo Bakker, Maarten Baas, Joep van Lieshout, Christien Meindertsma, Studio Makkink & Bey, Joris Laarman en Daan Roosegaarde, biedt Dutch Design in de 21ste eeuw, mede dankzij de prachtige fotografie van Maarten Schets, een uniek inzicht in hun atelierpraktijk. Het boek licht hun eigenzinnige manier van ontwerpen toe én toont een uniek overzicht van alle spraakmakende producten die de afgelopen tien jaar in Nederland zijn gemaakt. Een uitgebreid interview met Renny Ramakers, directeur en oprichter van Droog Design, het ontwerpplatform dat aan de basis staat van het huidige succes van het Nederlandse design, maakt deze publicatie helemaal af.

De hedendaagse ontwerper is vakman, onderzoeker, uitvinder, ondernemer, criticus, verhalenverteller, scenarioschrijver en vormgever van ideeën. Hij kent het verleden en verkent de toekomst, maar werkt in het heden. Hij is hands on!

Dutch Design in de 21ste eeuw laat zien dat het 21ste-eeuwse design blijk geeft van een herwaardering van ambachtelijke productie, nieuwe digitale productiemethodes initieert en flirt met de beeldende kunst. Het besteedt aandacht aan de grote uitdagingen voor de Nederlandse ontwerpers. Meer en meer wordt de blik gericht op ontwerpers voor een antwoord op de welvaartsverschillen, milieuverontreiniging en grondstofschaarste. Het kritische en onderzoekende Dutch Design kan een

vanzelfsprekende rol spelen in het vormgeven van de toekomst. Dit boek is in die zin niet alleen een actueel overzicht, maar ook een verkenning van de toekomst.

Dutch Design in de 21ste eeuw is bijzonder vormgegeven door ontwerpster Hansje van Halem. Auteur en journalist Jeroen Junte is gespecialiseerd in design. Hij schrijft onder meer voor de Volkskrant, Het Financiële Dagblad, Eigen huis & Interieur en Frame Magazine.

contactgegevens

W Books

Faradaystraat 17
8013 PH Zwolle

Postbus 1129
8001 BC Zwolle

Tel. 038-467 34 00
Fax 038-467 34 01

info@wbooks.com
www.wbooks.com

Meer informatie over de publicatie.