design verzamelen

Design verzamelen. Wat is design? En wat betekent verzamelen? En waarom zou je design verzamelen?

Wat is design?

In het trainingsprogramma van My first Design Collection behandelen we design in de breedste zin van het woord. De eerste uitingen van design ontstaan aan het eind van achttiende eeuw wanneer kunstenaars zich gaan ontfermen over het ontwerpen van objecten. We noemen design uit deze vroege periode vaak toegepaste kunst of kunstnijverheid. De kunstenaars specialiseren zich tot ontwerpers in diverse vakgebieden. In MfDC komen deze diverse ontwerpdisciplines aanbod. Design is productvormgeving, grafische vormgeving, industriële vormgeving, keramiek, glas, mode, sieraden en meer. MfDC bestrijkt een lange periode: de cursus gaat over de stoelen van H.P. Berlage van begin 1900, maar ook over een herontwerp van Richard Hutten: de Berlage stoel. MfDC gaat over de vaas die Hella Jongerius ontwierp voor Ikea, waarin ambacht en massaproductie samen komen, en die daardoor, ook qua prijs, toegankelijk en bereikbaar is voor een breed publiek. Maar ook over de Bone chair, een revolutionair ontwerp van Joris Laarman die slechts in beperkte oplage geproduceerd is. Kortom kunstnijverheid, toegepaste kunst, vintage, vrije vormgeving of hedendaags design, het is allemaal design.

IKEA PS Jonsberg vazen van Jongeriuslab, foto: IKEA
Waarom is het van belang om te verzamelen?

Design verzamelen is leuk! In het programma van My first Design Collection kun je je passie delen met andere verzamelaars, je laatste ontdekkingen delen, elkaar tips geven over interessante exposities of samen iets ondernemen buiten het programma om. Als designverzamelaar kun je daarnaast veel betekenen voor de culturele sector. 

Het nieuwe mecenaat staat op dit moment volop in de aandacht sinds de culturele sector te maken krijgt met grote bezuinigingen. In de kunstsector is het mecenaatschap geen nieuw begrip. De basis van menig museum in Nederland, bijvoorbeeld Museum Boijmans Van Beuningen of Museum Kröller-Müller, is gelegd door privé verzamelaars. De rol van particuliere verzamelaars zal in de toekomst belangrijker worden dan ooit. Dit is ook van toepassing op het gebied van design.

Particuliere verzamelaars kunnen het cultureel klimaat aanzienlijk verbeteren. Wanneer je als verzamelaar een jonge ontwerper volgt en werk aankoopt, creëer je de mogelijkheid voor de ontwerper om zich te ontwikkelen. Ontwerpers werken vaak in opdracht van bedrijven. Afhankelijk van hoe het bedrijf het opdrachtgeverschap op zich neemt, krijgen de ontwerpers de ruimte om zich te ontwikkelen. Als particulier kun je een ontwerper ook opdracht geven om een ontwerp te realiseren. In dit geval ontstaat er vaak geen massaproduct, maar een unieke designobject. Je ondersteunt de ontwerper en kunt hem als opdrachtgever binnen bepaalde grenzen vrij laten werken.

Daarnaast verzamel je als particuliere verzamelaar ander werk dan musea. Je ontwikkelt je eigen smaak en collectie en bent daarbij niet gebonden aan criteria die musea hanteren. In de collectie van de verzamelaar komt, niet minder interessant werk terecht, maar wel werken die anders misschien geen bestemming zouden vinden in de collectie van Nederland. Om die reden werken musea ook graag samen met particuliere verzamelaars: objecten uit privéverzamelingen zijn een waardevolle aanvulling bij tentoonstellingen. 

Kortom het trainingsprogramma van My first Design Collection sluit naadloos aan bij de huidige ontwikkelingen in de culturele sector en maakt het brede domein van design inzichtelijk.

t.e. 022, ontwerper: scholten &  baijings