Max Bruinsma

Portret Max Bruinsma

MfDC 2011/2012

Max Bruinsma is onafhankelijk design- en kunstcriticus, curator, editorial designer, en hoofdredacteur van Items, tijdschrift over design.

Bruinsma studeerde kunst-, architectuur- en designgeschiedenis in Groningen en Amsterdam. Sinds 1985 publiceert hij regelmatig kritieken en essays in Nederlandse kunst- en ontwerptijdschriften en in internationale designbladen als Eye, Idea, ID, The AIGA Journal, Étappes en Form. In 1997 volgde hij oprichter Rick Poynor op als hoofdredacteur van Eye, the international review of graphic design in Londen. Eerder was Bruinsma al aangetreden als redacteur van Items, tijdschrift voor vormgeving, en publiceerde en redigeerde verschillende boeken over grafisch ontwerpen, waaronder een monografie over Dick Elffers. In 2003 verscheen zijn boek Deep Sites, intelligent innovation in contemporary webdesign bij Thames & Hudson. Bruinsma stelde in 2005, voor de ExperimentaDesign biennale in Lissabon, een grote tentoonstelling samen over de culturele betekenis van communicatiedesign, 'Catalysts!'. Sindsdien is hij curatorial advisor van de deze biennale. Daarnaast was Bruinsma eindredacteur van de Monografiereeks Nederlandse Grafisch Ontwerpers die onder auspiciën van het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn uitgegeven.

Bruinsma gaf hij les aan de Gerrit Rietveld academie en het Sandberg Instituut, beide in Amsterdam. In 2005 was hij mede-oprichter van een nieuwe mastersopleiding Editorial Design aan de Graduate School of Visual Arts and Design in Utrecht. Tegenwoordig treedt Max Bruinsma internationaal op als gastdocent en spreker over visuele cultuur, grafisch- en mediaontwerpen op academies en congressen. In 2005 ontving Bruinsma de Pierre Bayleprijs voor Vormgevingskritiek.

contactgegevens

Max Bruinsma

http://maxbruinsma.nl/

http://www.items.nl/